assalamulaikum hye all !!! sihat dok ni? hehe
okeyhlah actually aku bosan lah dok termenung sana sini...xtahu nak buat apa even dalam mood study week hehehe (pemalas aku ni sbnarnya). so bosan punya bosan xtau nak buat ape and suddenly !!! tingggg ...keluarlah idea aku untuk penuhkan masa termenung tanpa study aku ni dengan satu agenda ,,,jyeahhhh.. LAKSA UTARA baq hang...so aku buli housemates aku untuk jayakan agenda ni hehehehe ( ajak org lain xstudy pulak tu),,haishhhh.... kisahnya berperang lah kami kat dapur dengan periuk belanga dan adik beradiknya,,, so hasilnya ? meh tengok... (xde la sedap mcam you all buat) hhuhuhu
ni je lah mampu..hehehe
nampak sedap x? xpe aku xkisah kalau korang nampak xsedap walau hakikatnya sngat sedap.. ecehhhhhhh hahaha (angkat bakul jap) yang penting kenyang....hehehe alhamdulillah
so kalau rasa nak buat ni lah caranya hehehe
Bahan-Bahan:
- 1 bungkus laksa beras
- 1 kg ikan kembung (ikan selar n ikan duri boleh jugak)
- 1 sudu besar belacan
- 2 kuntum bunga kantan. dibelah 4 (tapi aku xisi pun hihihi)
- 1 ikat daun kesum
- 4 keping asam keping
- gula dan garam, secukup rasa
- Bahan untuk kisar halus:
- 10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
- 50g ikan bilis, rendam seketika
- 2 biji bawang besar
- 8 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- Bahan untuk hiasan:
- 5 biji telur, direbus
- 2 biji bawang besar, hiris nipis
- 1 batang timun, hiris nipis
- Limau nipis, di potong
- 1 ikat daun selom
- cili padi, hiris nipis
Cara Penyediaan:
- Rendam laksa kering dan kemudia rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.
- Rebus ikan yang telah dibersihkan bersama 1 asam keping dan sedikit bawang merah. Setelah masak, asingkan isi ikan dan air rebusan. Kisar halus. Kemudian kisar baki tulang ikan bersama sedikit air dan tapis airnya. Masukkan di dalam periuk dan rebus bersama bahan kisar halus selama lebih kurang 20 minit.
- Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan, garam dan gula secukup rasa. Rebus lagi sehingga rasa bahan benar-benar sebati.
- Hidangkan laska bersama kuah dan bahan hiasan.
attention !!! pastikan ikan yang orang guna tu betul2 segar utk korang rasa betapa lemak nya kuah laksa yang korang buat tu....
0 comments:
Catat Ulasan